Γελοιογραφίες – χωρίς λόγια

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ…

freewill.gr

Γράφει ο Τηλέμαχος Μαράτος

Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 22 Αυγούστου 2015

12%

Πάντοτε έτρεφα μεγάλο και ειλικρινή θαυμασμό στους σκιτσογράφους (ή γελοιογράφους), τους ταλαντούχους καλλιτέχνες που διανθίζουν με τα σκωπτικά σκίτσα τους τις ειδήσεις και τις αναλύσεις των εφημερίδων. Ο θαυμασμός μου μεγαλώνει όταν αναλογισθώ ότι είναι υποχρεωμένοι – επαγγελματικώς – να φαντασθούν κάτι ευρηματικό, πρωτότυπο και διασκεδαστικό, κάθε μέρα. Και μάλιστα μέχρι ωρισμένη ώρα. Η αίσθηση του χιούμορ όμως δεν καλείται κατά παραγγελίαν. Έρχεται απροόπτως – ή καθόλου. Η πιο αξιολύπητη μορφή στον Rigoletto είναι ο γελωτοποιός του Δούκα. Ο μονόλογός του (Pari siamo…) όταν αναπολεί τις στιγμές που ο νυσταγμένος, από ανία, «κύριος» του λέει : «Fa chi io rida, buffone»… «Κάνε με να γελάσω, μπούφφο…» είναι τραγικός. Όπως το παράπονο του «Γέλα παλιάτσο…»

Οι σκιτσογράφοι είναι συχνά αξιόλογοι καλλιτέχνες. Πολλοί γίγαντες της ζωγραφικής υπήρξαν σπουδαίοι σκιτσογράφοι (ως σχολιαστές) όπως και μεγάλοι ποιητές με τις εικόνες που δημιουργούν με…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 614 επιπλέον λέξεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.